Meillä on uusi toimitusjohtaja – Henri Malmi ottaa ohjat Kurt Stenvallilta

Uusi aikakausi koittaa, kun Jepuan Biokaasu vaihtaa toimitusjohtajaa. Kurt Stenvall, yksi yrityksen menestyksen avainhenkilöistä, luovuttaa roolin Henri Malmille.

Jepuan Biokaasun toimitusjohtajan kenkiin astui 2.9 Henri Malmi. Malmilla on pitkä kokemus prosessiteollisuudesta niin Suomesta kuin myös muualta Euroopasta.

– Olen käytännössä työskennellyt paskan parissa koko urani ajan, Malmi kertoo nauraen.

Malmi on kotoisin Alahärmästä ja on viettänyt viime viikot tutustuen toimintaan, kollegoihin sekä alihankkijoihin. Malmi on koulutukseltaan konetekniikan insinööri.

Työuransa lisäksi Malmi pyörittää perhetilaa, joka antaa hänelle vahvan yhteyden paikalliseen teollisuuteen. Eroava toimitusjohtaja Kurt Stenvall on vakuuttunut siitä, että Malmi on oikea henkilö viemään työtä eteenpäin.

– Henri on kaksikielinen ja hän on tottunut työskentelemään kädet savessa. Hän puhuu toimittajiemme kieltä, Stenvall sanoo.

Katse tulevaisuuteen

Molemmat katsovat luottavaisesti tulevaisuuteen. Stenvall, joka nyt luovuttaa kapulan, on johtanut toimintaa kahden vuosikymmenen ajan, aina vuoden 2003 alkuselvityksistä nykyiseen 150 000 tonnin vuosittaisen raaka-aineen käsittelyyn. Käytännössä nykyinen 45 GWh:n energiantuotanto riittäisi lämmittämään yli 2000 omakotitaloa.

– Kurtin aikana Jepuan Biokaasu on kehittänyt selkeän tulevaisuusstrategian, jossa panostetaan kiertotalouteen ja toiminnan kehittämiseen, Malmi kertoo.

Strategia voidaan jakaa kolmeen pääalueeseen: nestemäisen jakeen erottaminen kiinteästä aineesta, nestemäisen jakeen eli rejektiveden sisältävien ravinteiden väkevöittämiseen sekä biometaanin nesteytyslaitokseen ja uuteen reaktoriin, joka puolestaan lisää Jepuan Biokaasun kapasiteettia. Askeleet liittyvät toisiinsa ja ne toteutetaan muun muassa valtion tuen avulla.

– Yksinkertaisesti autamme yrityksiä kehittämään parempia ratkaisuja, Malmi kertoo.

Malmi uskoo, että teollisuus on vasta alkutekijöissään. Hänen mukaansa poliittisesti on tehty joitakin lyhytnäköisiä päätöksiä ja ala tarvitsee nyt enemmän jatkuvuutta.

– Positiivista on, että Suomi keskittyy nykyään omavaraisuuteen yhä enemmän. Nyt on saatavilla tukea, joka on oikea suunta, jos halutaan vähentää riippuvuutta muista maista, Malmi toteaa.

Paikalla missä tapahtuu

Malmi on saanut hyvän alun Jepuan Biokaasulla. Johtajana hän haluaa olla läsnä paikan päällä.

Työpäivä alkaa usein tuotantopäällikön tapaamisella, jolta Malmi saa päivityksen yön tapahtumista. Hän on vaikuttunut tiimistä ja heidän kovasta työstään:

– Kuka tahansa on tervetullut kokeilemaan työtä, mutta kaikki eivät tule selviämään siitä. Olen erittäin ylpeä koko tiimistä.

Myös Kurt Stenvall tulee jatkossakin näkymään työpaikalla, ainakin lähitulevaisuudessa. Hän jatkaa hallituksessa varmistaakseen jatkuvuuden ja yhdistääkseen kolme pääprojektia.

– Olen käytettävissä niin kauan kuin Henri jaksaa minua, Stenvall sanoo pilke silmäkulmassa.

Stenvall kuvailee viimeistä 20 vuotta antoisiksi. Tulevaisuudessa hän odottaa saavansa takaisin kaiken “menetetyn vapauden” ja aloittavansa joitakin keskeneräisiä projekteja. Malmin ja muiden työt jatkuvat Jepuan Biokaasulla normaalisti.

– Talven valmistelut ovat täydessä vauhdissa, Malmi kertoo.