Vi har en ny vd – Henri Malmi tar över efter Kurt Stenvall

Jeppo Biogas går in i en ny era när företaget byter verkställande direktör. Kurt Stenvall, en av nyckelpersonerna bakom företagets framgång, lämnar över rollen till Henri Malmi.

Sedan 2.9 är Henri Malmi ny vd för Jeppo Biogas. Malmi har en lång erfarenhet inom processindustrin, både i Finland och runtom i Europa.

– Jag har i princip jobbat med dynga under hela min karriär, säger Malmi med ett skratt.

Malmi är hemma från Alahärmä och har tillbringat de senaste veckorna med att lära känna verksamheten samt kollegerna och underleverantörerna. Malmi är utbildad ingenjör inom maskinteknik.

Utöver Malmi yrkesliv driver han också ett familjejordbruk, vilket ger honom en stark koppling till den lokala industrin. Avgående vd Kurt Stenvall är övertygad om att Malmi är rätt person att föra arbetet vidare.

– Henri är tvåspråkig och har både fötterna och fingrarna i myllan. Han pratar våra leverantörers språk helt enkelt, säger Stenvall.

Sikte mot framtiden

Båda ser med tillförsikt på framtiden. Stenvall, som nu lämnar över stafettpinnen, har lett verksamheten i två decennier, allt från de inledande planerna 2003 till de 150 000 ton råmaterial som i dag hanteras årligen. I praktiken räcker dagens energiproduktion på 45GWh till att värma över 2000 egnahemshus.

– Under Kurts tid har Jeppo Biogas tagit fram en tydlig framtidsstrategi där man satsar på cirkulär ekonomi och fortsätter utveckla verksamheten, säger Malmi.

Strategin kan delas upp i tre huvudområden: separeringen av rötresten i ett rejektvatten och en torr gödselprodukt, koncentration av näringsämnena  från rejektvattnet, samt en ny reaktor och en förvätskningsanläggning för biogasen vilket ökar Jeppo Biogas kapacitet.

Stegen hänger ihop och förverkligas bland annat med hjälp av statligt stöd.

– Vi hjälper företag att utveckla bättre lösningar helt enkelt, säger Malmi.

Samtidigt är industrin bara i startgroparna, menar Malmi. Han säger att man politiskt fattat en del kortsiktiga beslut och att branschen nu behöver mer kontinuitet.

– Positivt är att Finland i dag fokuserar mer på självförsörjning. Nu finns stöd att få, vilket enligt Malmi är rätt väg att gå om man vill bli mindre beroende av andra länder.

På plats där det händer

Malmi har fått en bra start på Jeppo Biogas. Han vill vara en närvarande förman.

Arbetsdagen inleds ofta hos produktionschefen där Malmi får en uppdatering om hur natten förlöpt. Han är imponerad över teamet och deras hårda arbete.

– Vem som helst är välkommen att komma och prova på jobbet, men alla kommer inte klara det. Jag är väldigt stolt över hela teamet.

Också Kurt Stenvall kommer fortsätta synas på arbetsplatsen, åtminstone inom den närmsta framtiden. Han fortsätter i styrelsen för att garantera kontinuiteten och knyta ihop de tre huvudsakliga projekten.

– Jag finns tillhanda så länge Henri orkar med mig, säger Stenvall med glimten i ögat.

Stenvall beskriver de senaste 20 åren som givande. Framöver ser han fram emot att ta igen all ”utebliven frihet” och påbörja några projekt som ligger och väntar. För Malmi och alla på Jeppo Biogas fortsätter arbetet som vanligt.

– Vinterförberedelserna är i full gång, säger Malmi.