Trafikbiogas tankas i bil vid Jeppo Biogas tankstation

Trafikbiogas

Kör förmånligt och miljövänligt med trafikbiogas! Här följer fyra anledningar till varför det lönar sig att tanka trafikbiobränsle vid Jeppo biogasanläggning: 

1. Priset

Trafikbiometan vid Jeppo Biogas tankningsstationer kostar 1,65 €/kg. Priset blev höjt då punkskatt på biogas togs i bruk i början av 2022.

2. Miljövänligt

Genom att byta till gasbil sparar du inte bara i plånboken utan även miljön. Biogasen produceras till 100% av avfall, vilket betyder att det verkligen är förnyelsebart bränsle. Dessutom är trafikbiogasen ett rent bränsle som inte ökar utsläppen av växthusgaser. Detta förklaras med att den totala mängden växthusgaser i atmosfären inte ökar eftersom biogasens råmaterial innehåller samma mängd koldioxid som den mängd som frigörs vid förbränning av den.

3. Säkerhet

Det är säkert att köra med gasbil. Trafikbiobränsle antänds väldigt dåligt. Ifall bilen skulle börja läcka gas, t.ex. efter en krock, stiger gasen uppåt eftersom den är lättare än luft, vilket gör att gasen inte är lika brandfarlig som bensin.

4. Trevligt att tanka

Då man tankar biogas behöver man inte stå bredvid bilen och hålla i tankpistolen. Tankningen sker nämligen genom att man kopplar fast gasslangen i bilen och den som tankar behöver alltså bara vänta på att tanken fylls.

Biotankstation där man får trafikbiogas i Jeppo

Varifrån får man gasbilar?

Det finns både begagnade och nya gasbilar. Om man vill kan man också konvertera sin gamla bil så att man kan börja använda gas. Gasbilars räckvidd är ca 1000 km beroende på bilmodell, körsätt och storlek på tanken. I gasbilar finns också alltid en tank för flytande bränsle som bilen använder då gastanken är tom.

Vid en auktoriserad bilverkstad kan man konvertera en bensindriven bil till gasdriven. Listan på verkstäder hittar du här. Trafi beviljar år 2021 en ersättning på 1000€ vid konvertering av en personbil till gasdriven. För en vanlig personbil är ersättningen ca 30% av priset för ändringen. Läs mera här.

Var kan man tanka gasbilar?

I anslutning till Jeppo biogasanläggning finns en station där man kan tanka trafikbiogas dygnet runt. Man kan betala med bankkort och med de vanligaste kreditkort.

Även i Jakobstad finns en station för gasbilar brevid Snellmans P-området på Granholmsvägen 1, samt i Storkyro brevid Kyrö Distillery på Kalpatie 2.

Trafikbiogas betalning under gång vid Jeppo Biogas tankstation

Var kan man tanka gas runt landet?

I Finland finns över 40 tankstationer för gasbilar och användningen av trafikbiobränsle har ökat kraftigt. På sida www.kaasuautoilijat.fi hittar du Finlands stationer för fordonsgas via länken “Kaasuasemat kartalla”. Även Gasum har alla stationer på kartan här.